2011

1.)Növénytermesztés közösségi felhasználásra: a hosszú távú közfoglalkoztatás keretében alkalmazott 14 fő folyamatos foglalkoztatása biztosított az Önkormányzat használatában álló összesen 3,05 hektár területű szántóföldön és több belterületű kerten összesen 5430 m2-en. A foglalkoztatás – alkalmazkodva a törvény adta lehetőségekhez – két szakaszban kerülne megvalósításra. Az első szakasz tervezett kezdésének napja 2011. október 01. és tervezett vége 2011. december 31. A foglalkoztatás kezdetétől a belterületi kertek letakarítása, talaj előkészítése és bekerítése valósulna meg folyamatosan. Az őszi vetési idejű növények helyre vetésére illetve a málna vesszők és gyümölcsfák ültetésére is ebben az időszakban kerülne sor. Az időjárástól függően – a mezőgazdasági munkák ellehetetlenülésével – az év hátra levő részében a kerítéshez szükséges – az Önkormányzat erdős területeinek gyérítéséből származó – oszlopok gyűjtésével és a kerítések megvalósításával folytatódnának a munkálatok egészen a kemény fagyok elmúltáig. Az ez idő alatt keletkezett gallyakból – aprítással – mulcsot készítenénk, melyet a málna vesszők és gyümölcsfák tövénél használnánk talaj takarás céljából. A friss fogyasztásra szánt gyümölcsök a jövőben szolgálnának a rászoruló – főleg gyermekes – családok étrendjének kiegészítéséül, illetve a hagyományok megőrzése és felelevenítése mellett egészséges, házi készítésű lekvárok főzésére, dzsemek készítésére illetve szörpök főzésére nyílik lehetősége a szülőknek.

A fűszerpaprika termesztését 0,85 hektár területen tervezzük. A talaj előkészítési munkák mellett korai időpontban kb. 20-30 m2 területen kerülne sor a – korábbi Szociális Földprogram keretében vásárolt – fóliaház vázszerkezetének felállítására, illetve a fólia megfelelő elhelyezésére, előkészítésére palántanevelés céljából. A tervezett fűszerpaprika termesztését korai időpontban helyre vetéssel tervezzük.

 A terület minél jobb kihasználása érdekében 0,6 hektáron őszi mák vetését tervezzük, melynek learatása után még ugyanezen gazdasági évben takarmány kukorica vethető – előreláthatóan május hónapban – így is biztosítva a jövő évi Szociális Földprogram keretében nevelésre adott kisállatok takarmány szükségletének egy részét. A mákot az Önkormányzat konyhája a közétkeztetésre illetve az egyéb közösségi rendezvények alkalmával készített édességek készítésére hasznosítaná. Ugyanezen a területen még 0,4 hektár csemegekukoricát, 0,4 hektár szárazbabot illetve 0,8 hektár burgonyát szeretnénk megtermelni.

A tervezett egyéb konyha-kerti növények palántáit és a szükséges vetőmagokat megvásárolnánk, ezeknek a területigénye szintén kb.0,5 hektár. Itt termesztenénk a petrezselymet, sárgarépát, káposztát, spárgát, vöröshagymát, fokhagymát, céklát, sütnivaló tököt, spárgatököt, uborka, cukkinit, kelbimbót, brokkolit, karalábét, karfiolt, zöldborsót, zöldbabot, paradicsomot, TV paprikát és salátát. A korai érésű és betakarított konyhakerti növények helyére tarló burgonya vetését tervezzük, így biztosítva a kedvezményezetteknek és a közétkeztetésben a kései újburgonya fogyasztását is.

Ezek közül a rendelkezésre álló belterületi, elkerített kertekben termesztenénk a főleg friss fogyasztásra szánt zöldségféléket (fehér paprika, paradicsom, saláta), illetve szintén ezek a helyek alkalmasak a többszöri vetéssel folyamatos szükségletet biztosító zöldborsó, zöldbab termesztésére is, így is csökkentve a tárolásra szánt mennyiséget és megőrizve a zöldségek magas vitamintartalmát, friss ízét és jellegét. Olyan belterületi kertben termesztenénk a vízigényesebb növényeket (karalábé, karfiol, brokkoli), ahol az öntözés megoldható. Különálló belterületi kertbe tervezzük az őszi vetésű petrezselyem és fokhagyma ültetését, hogy ez ne akadályozza a nagy szántó területek őszi megmunkálását. Ugyanígy külön helyet alakítanánk ki az uborkának, hogy a lugas formát biztosítani tudjuk illetve a spárgának, amely évelő növény, de a kelbimbó is ide kerülne a kései szüretelése miatt.

Külön álló elkerített belterületi kertben tervezzük a gyümölcsfák illetve a málnavesszők telepítését. Ezek tövét – a kerítéshez gyűjtött oszlopok gallyazása során keletkezett – mulccsal szeretnénk védeni a kiszáradástól és a gyomosodástól. A gyümölcsfáknak vékonyabb faágakból támaszt készítenek a foglalkoztatottak, amíg a törzsük egyenesen meg tud erősödni és ez védelmet is nyújt az időjárás viszontagságai ellen. A málnavesszőknek is „V” alakú tám rendszert tervezünk, melyhez erős oszlopokra és vastag drót huzalra van szükség, hogy megakadályozzuk a bokrosodást, és könnyebb legyen a szüretelése és hozzáférhetőbb legyen a metszés idején.

Több képet a galériában találhat!

2.)Növénytermesztés önellátásra: a programban résztvevőknek a szaporító anyagok 60 %-át biztosítanánk, továbbá a szükséges eszközök (motoros permetező, kézi szerszámok) használatával, tanácsadással, konzultációval támogatnánk őket. A növényvédő szerek beszerzése, a talaj előkészítése és trágyázása a résztvevőket terheli, ezek biztosítása 100%-ban a kedvezményezettek önrészének tekinthető. Hosszú távú gondolkodásuk és mezőgazdasági tevékenységük támogatása céljából – a fajtára irányuló előzetes igény felmérés alapján – gyümölcsfák ültetéséhez nyújtanánk segítséget, 1-2 gyümölcsfa juttatásával és előzetes ápolási, gondozási tanácsokkal.

Több képet a galériában találhat!

3.)Állattenyésztés önellátásra: a igény és a család létszámától függően átlagosan 20 darab előnevelt csirkét kapnának a kedvezményezettek. Ezek tartásának folyamatos ellenőrzése mellett, állandó szakmai tanácsadás áll rendelkezésükre a helyi állatorvos – mint programban résztvevő szakember – részéről. Kísérleti formában az idei Szociális Földprogram keretében 5-6 kedvezményezettnek – előzetes igény felmérés alapján – családonként 1 fiatal kecske gödölye kerülne kiosztásra, mely felneveléséhez a növénytermesztés során keletkezett melléktermékek (csemegekukorica szár, borsó szár stb.) biztosítanák a takarmány egy részét, ezáltal is csökkentve a költségeket.

Több képet a galériában találhat!

Comments are closed.